Tot cuinant amb Elisa

Tot cuinant amb Elisa

Tot cuinant amb Elisa

2015  “Tot cuinant amb Elisa” de Lucía Laragione

Lectura dramatitzada, interpretada per Teresa Urroz i Míriam Gracia, a l´abril a la Sala Atrium de Barcelona i a l´octubre del mateix any amb la presentació  de Patricia Gabancho a La Seca-Espai Brossa.

És un text original, molt ben escrit, obert a diferents interpretacions que van de la relectura actualitzada dels clàssics contes de fades – La Ventafocs, Hansel i Gretel, La Blancaneus, La Capuxeta- a la metàfora política referida a l’assassinat de persones i l’apropiació de nens durant la dictadura argentina. Igual que en una altra valuosa peça posterior de la mateixa autora, Criaturas de aire, Laragione toca temes que semblen concernir-la de prop: la filiació, el racisme, el nomadisme, la relació entre oprimits i opressors.

Un dels aspectes més fascinants de Tot cuinant amb Elisa és la forma en què el relat inquietantment circular avança, adquireix noves capes, i es va consolidant a través de diverses escenes que es concentren en la mateixa situació: Nicole ensenyant-li a Elisa a fer plats tradicionals de regions de França, pronunciant ostentosament els seus títols en francès i detallant els procediments. Cada recepta és per ella mateixa un relat tancat sobre les transformacions dels aliments crus, relat alhora estructurat com una sèrie d’ordres: pica això, barreja allò altre, talla aquí, etc. Es tracta sempre de la cocció d’animals diversos, dels cargols al vedell nonat. Animals que han estat abatuts en cacera o a la granja -també cuinats vius com els crancs-, escorxats, dessagnats, trossejats, prefigurant un sacrifici final, atroç i impune, que recomença la història amb un nou bateig de sang. L´obra està considerada un clàssic de la dramatúrgia argentina i s´ha representat molt sovint en teatres de tota Sud-Amèrica. Les lectures es van realitzar amb la intenció de buscar producció per un possible muntatge.

Detalls del projecte
×